السلام عليكم أخواتي ..

ممكن اللي تعرف هذه الحلاوة السويسرية تخبرني عن طريقة عملها منزليا .. هي عبارة عن كستناء (أبو فروة) مرقد في شيرة أو عسل .. وتنباع عند باتشي .. وهذه صورتها



شكرا
27-11-1426 هـ, 10:10 مساءً
 

لا توجد تقييمات لهذا الموضوع

يمكنك البدء بإعطاء تقييم عبر الضغط على النجوم أدناه:
5
4
3
2
1
و عليكم السلام

من دون مقادير و تعملي الكمية اللي تريدينها

"اول شي حطي الكستنا بطنجرة مليانة مي باردة و خليهم يسخنو و اتركيهم على النار
1/2 ساعة من دون ما يغلو
حضري القطر(الشيرة) مع سائل الفانيليا
حطي الكستنا بسلة و اسقطيها بالقطر هو و يغلي و اتركيهم 10 دقائق و شيليهم عن النار و اتركيهم يبردو لثاني يوم
شيلي الكستنا من القطر و اغلي القطر من جديد و اسقطي الكستنا في القطر و اتركيهم يغلو شي 1/3 ساعة و بعدين شيلي الكستنا من القطر
و اغلي القطر كمان حتى يصير معقد و تقريبا صلب و اسقطي الكستنا فيه و لما يبردو حطيهم بحرص على شبك حتى يجفو و هكذا حصلت على المارون جلاسيه"
للامانة ترجمته
27-11-1426 هـ, 11:30 مساءً
 
شكرا لك ياقلبي .. وياريت تحطي لي اسم الموقع اللي ترجمتي منه الطبخة أو اسم الكتاب اذا كان كذلك .. وشكرا مرة تانية
07-12-1426 هـ, 02:49 صباحاً
 
اهلا و سهلا

حفظتها عندي من شي سنة لكن كل اللي اذكره انها من موقع فرنسي و ناسية اسمه

اعذريني
07-12-1426 هـ, 11:32 صباحاً
 
Remove the shells from a dozen or more French Chestnuts. Cover them with boiling water and let them stand a few minutes until the skins can be removed. Put them again in hot water and simmer slowley until the nuts are tender, but not soft. Put a cupful of sugar and a cupful of water in a saucepan and stir until sissolved. Add the boiled chestnuts and let them cook in the syrup until they look clear, then turn them onto a sieve, using care not to break the nuts, and let them cool. Return the strained syrup to the saucepan and cook it to the hardball stage. Remove it from the fire, add a few drops of lemon-juice and half teaspoonful of vanilla extract.
Drop the chestnuts into it, one at a time, turn until thinly coated, and remove with a candy wire to an oiled paper or slab; or, when the sugar has reached the ball stage, add a few drops of lemon-juice, let it cool a few minutes, and then stir until it begins to whiten; then immediately place in a pan of hot water, flavor with vanilla and stir until it again becomes liquid, dip the nuts as directed above.
08-12-1426 هـ, 06:43 مساءً
 


الساعة الآن 10:38 .